Revoluţie!


Dr. Ernesto Guevara de la Serna (1928-1967), cunoscut sub numele de Che Guevara sau El Che, a fost un doctor argentinian, revoluţionar marxist, politician şi lider al gherilei cubaneze. Studiind medicina, Guevara a călătorit prin întreaga Americă Latină luând contact în mod direct cu sărăcia în care trăia majoritatea oamenilor, prin aceste experienţe devenind convins că doar revoluţia putea remedia gravele probleme economice ale regiunii. A ajuns astfel să studieze marxismul şi să devină implicat în Revoluţia din Guatemala, pentru ca mai apoi să ocupe diferite posturi importante în cadrul regimului socialist instituit în Cuba de către Fidel Castro. Guevara a scris numeroase cărţi şi articole, propăvăduind războaiele de gherilă, iar în 1965 a părăsit Cuba cu intenţia de a declanşa revoluţii în Congo, apoi în Bolivia unde a fost capturat în cadrul unei operaţiuni militare organizată de CIA. Guevara a fost executat pe data de 9 Octombrie 1967. După moarte a devenit un simbol al mişcărilor revoluţionare socialiste în lumea întreagă. Institutul de artă din Maryland a declarat că fotografia sa realizată de Alberto Korda este “cea mai faimoasă fotografie din lume şi un simbol al secolului 20”.

Aş fi preferat să aflu toate acestea nu de pe Wikipedia ci de la unul din numeroşii tineri posesori de tricouri, şepci, genţi şi bandane cu faimosul chip al lui Che. Aş fi dorit să-mi explice unul din copiii care fredonează cu mândrie refrenul piesei Hasta Siempre, Comandante, că mai mult de refren nu înţelege niciunul. Am avut aroganţa de a întreba o domnişoară cu păr îngălat, mult creion dermatograf şi tricou negru cu o steluţă pe şapca stilizatului Che: “Am şi eu o curiozitate. Cine a fost Guevara?” M-a privit pierdută şi uşor revoltată şi a schimbat subiectul. Poate ar fi indicat să se ataşeze un scurt paragraf ca cel de sus tuturor hainelor şi accesoriilor care înfăţişează astfel de personalităţi istorice, deşi tinerii ar putea fi dezamăgiţi dacă ar afla cu adevărat cine a fost Che. Adică pe mulţi nu îi interesează şi e la fel de rău să porţi un chip pe piept fără să îi cunoşti semnificaţia. Dar sunt şi cei care se înşeală. Probabil populaţia cu chitara în spate care strică ambianţa rustică a Motoarelor de pe TNB identifică în Che un revoltat, ca ei. Probabil şi l-ar dori sărac şi fumător de Pall Mall, cu părul lung, nespălat şi blugi rupţi în fund în mod natural. Probabil şi-l imaginează propăvăduitor al libertăţii şi al democraţiei, un doritor de eliberare de sub opresiune. Probabil văd în el un martir, care s-a jertfit pentru cauză ca o Ioana d’Arc cubaneză. Culmea e că Che n-a fost nici sărac, nici democrat. Che a fost socialist. Na de-aici lovitură de teatru!

Problema e că fiecare generaţie simte nevoia să se revolte faţă de mentalitatea generaţiei anterioare, fie că acea mentalitate e bună sau nu. Fiecare nouă generaţie are nevoie de o revoluţie. Iar atunci când revoluţia nu e provocată de către împrejurările sociale nu mai rămâne decât să fie simulată. Sau, mai bine zis, atunci când nu eşti capabil să sesizezi problemele societăţii sau ţi-e lene să le combaţi într-un efort veritabil, ori te lupţi împotriva unor opresiuni minore sau inexistente, ori le furi de la predecesorii tăi şi reiterezi, în mod pasiv şi comod, o revoltă anterioară, desuetă, care de cele mai multe ori nu mai are nici în clin nici în mânecă cu realitatea cotidiană. Revoluţie muzicala, revoluţie sexuală, revoluţie estetică. Unde şi faţă de ce? Istoria se repetă şi nimic nu se schimbă.

Aşa că citiţi şi documentaţi-vă, răzvrătiţilor! Voi care îl adulaţi pe Che fără să aveţi habar de motivele care l-au împins spre revoluţie sau măcar de natura revoluţiei sale! Voi care purtaţi cuvântul revoluţie în frunte ca pe o emblemă, doar pentru rezonanţa lui fastuoasă! Copiii care râdeţi la sintagma “pe vremea lui Ceauşescu”, ştie vreunul că Ceauşescu a împărţit aceleaşi concepţii marxiste ca şi marele Che Guevara? Citiţi şi documentaţi-vă, dragi copii care blamaţi regimul comunist fără să fi suferit sub opresiunea lui şi fără să ştiţi ideologia pe care a fost clădit!

Documentaţi-vă, intelectuali atei, minori şi băutori de Bergenbier, înainte să vă pupaţi în bot cu Nitezsche pe care nu l-aţi citit şi să declaraţi că Dumnezeu e mort! Înainte să vă afirmaţi cu aroganţă superioritatea pe scara evoluţiei şi să vă mândriţi că nu credeţi, răsfoiţi o Biblie, un Coran, un Torah, orice! Înainte să vă simţiţi lezaţi de Inchiziţii, Cruciade şi Jihaduri pe care nu le-aţi trăit şi nu le-aţi suferit, încercaţi măcar să înţelegeţi că nu înţelegeţi nimic!

Documentaţi-vă, revoluţionari sexuali, înainte să propăvăduiţi libertatea deplină, înainte să vă credeţi stăpâni deplini pe corpul vostru şi să afirmaţi că cerul e limita! Înainte să încercaţi să dărâmaţi preconcepţiile oricum muribunde ale zilei de azi şi să vă declaraţi dezinhibaţi şi liberi, revizuiţi noţiunile de dezinhibare şi libertate, revizuiţi valorile şi principiile pe care le negaţi!

Tineri revoluţionari, răzvrătiţi şi revoltaţi din lumea întreagă, adepţi ai formelor fără fond şi falşi până în măduva oaselor, mă revolt împotriva voastră!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Que viva la revolucion internacional ! Que viva el Commandante Che Guevara ! Que viva la Libertad ! Que viva los trebajadores de este mundo entero!

Luchamos por nuestros derechos asta'l final de nuestro vida !

Que viva EL COMMANDANTE FIDEL !

M spunea...

:)))))))))))

Romeo Copaciu spunea...

Eu aveam vag habar cine-i Che Guevara. Credeam ca e comunist, nu socialist :). N-am purtat niciodata ceva care continea o referire la el (cred) ... poate as fi facut-o daca primeam o sapca cadou.
Subscriu razvratirii contra razvratitilor dar totusi... nu pot sa nu ma razvratesc cand citesc "răsfoiţi o Biblie, un Coran, un Torah" de ce? ca sa observ ca exista niste idei comune si altele care se bat cap in cap? Am citit Biblia si mi-a fost de ajuns. Am citit destule carti care sumarizau religiile si felul in care au evoluat. Cu cat am citit mai mult cu atat mai razvratit am fost. Rezulta ca "documentati-va" poate duce la razvratire... daca nu citeam toate aberatiile din biblie poate ca umpleam eu golurile cu ceva ce as fi putut sa accept. Pe Nitezsche l-am citit succint ... pasaje prin carti. Dar chiar daca nu ar fi spus el "Dumnezeu e mort" pentru mine tot mort e, sau inexistent, sau altceva decat fiinta descrisa in majoritatea marilor religii (nu prea stiu mare lucru despre celelalte poate unele par plauzibile cu toate ca ma indoiesc).
Oricum documentati-va, razvratiti-va doar ca razvratirea ca trend e ridicola. :). Dar daca n-ati fi voi poate ca nu m-as mai simti superior :) si asta ar fi rau. Asa ca faceti in continuare ceea ce faceati, e bine ... pentru mine :P
Ai dreptate in mare masura, e dubios sa faci reclama lucrurilor pe care nu le intelegi ... si e bine ca-ti pasa.

M spunea...

@Romeo: Şi eu am citit religie şi am ajuns la aceeaşi concluzie ca tine. Dar măcar e o concluzie (mai mult sau mai puţin) fondată, s-a născt la mine în cap, nu mi-a inoculat-o altcineva. Adică una e să nu cred în Dumnezeu pentru că e în trend să fiu atee şi alta e să vorbesc în cunoştinţă de cauză. Ca să critici/să dezaprobi/să-ţi dai cu presupusul vizavi de ceva trebuie mai întâi să pricepi despre ce e vorba. Respect revolta motivată, tocmai de aia, dacă nu îţi place Biblia, fă-o bucăţi! Dar asta după ce ai citit-o.

Săru'mâna pentru citire şi opinie!

Romeo Copaciu spunea...

@M: Ironia e ca totusi fiind un razvratit nu faci decat sa urmezi tiparul social din care faci parte. Pana la urma nu esti un razvratit ci doar in trend.
Se mai pune apoi problema eficientizarii. Traim intr-o societate care propovaduieste profesionalismul. Si nu toti au timp sa se documenteze asupra look-ului lor. Dar au nevoie de el pentru ca sunt judecati sau apreciati in anumite cercuri dupa felul in care arata. Care e cea mai simpla metoda? Furi look-ul cuiva care a dat roade. E eficient, si daca da rezultate artificiul a reusit. Si nu ... nu e o scuza ... eu n-am un look ... am de fapt look-ul omului eficient ... "Care e timpul minim pe care il poti petrece ca sa arati intr-un fel in locul in care te duci?" Oricum pana la urma conteaza ce ai in cap ... si cum arati gol/goala :))

tzx spunea...

Dumnezeu nu a murit in acelasi fel cum Alba ca Zapada nu a murit.
Dumnezeu este doar un concept, un fel de a spune "nu stiu" cu privire la lucrurile pe care, inca, nu le cunoastem despre univers.

M spunea...

Mai e şi un fel de a rămâne mic, subjugat şi umil. :) Dar nu despre asta era vorba, cred.